Webbdesign – Så jobbar vi med design och UX

Webbdesign – design av hemsida – grunden till ett samarbete i ett webbprojekt

En webbplats design är ofta det som beställare bryr sig allra mest om. Det är ju kanske inte så konstigt, här ser man ju direkt hur resultatet blir till skillnad mot perfekt skriven kod.

När du som beställare kontaktar STÖK med intresse att genomföra ett webbprojekt så träffar du tidigt i processen, kanske t om på första mötet, en av de hos oss som jobbar med webbdesign och användarupplevelse (UX). Vår designers uppgift i det här läget är att få ut så mycket information som möjligt från er kring hur ni t ex visualiserar er slutprodukt, vilka värderingar eller känslor som ska styra färg och form, vilka funktioner som måste finnas där för besökaren eller hur bildspråket ska se ut på hemsidan.

Från det första mötet ska vår designer ha hämtat så mycket information så att denne kan börja skapa en moodboard, ett koncept eller t om ett exempel på en startsida för att ta avstamp i designarbetet. Varje webbprojekt är olika för en webbdesigner, ibland råder stor frihet där designern kan ta ut svängarna och ibland har beställaren en tight grafisk profil att förhålla sig till.

Webbdesign som konverterar

På STÖK har vi lång erfarenhet av konverteringsoptimering och att bygga webbplatser som konverterar besökaren till en ny kund, en ny medlem eller vad man nu vill att besökaren ska göra. Här är designerns jobb otroligt viktigt redan från början när man funderar kring besökarens ”resa” på webbplatsen och var och hur konverteringselement ska placeras.

Här är det också viktigt att du som beställare funderar på vad webbplatsen ska fylla för syfte för besökaren och hur man vill att konverteringar ska ske för olika besökare.

Användarupplevelse, användarvänlighet och tillgänglighet

När det kommer till användarupplevelsen, eller UX som man brukar säga på branschspråk, så handlar det helt enkelt om att skapa en webbplats som ger besökaren en bra upplevelse. Upplevelsen ska dessutom vara bra oavsett vilken enhet man sitter på eller om man har ett funktionshinder som gör surfandet på webbsidor svårare. För att det här ska bli bra så krävs ett nära samarbete mellan webbdesigner och utvecklare – just därför jobbar vi i tvärfunktionella team på STÖK där vi samarbetar över gränserna för våra expertområden.

Responsiv webbdesign i WordPress

STÖK utvecklar responsiva webbplatser i CMS:et WordPress, vilket innebär att webbplatsens design skalar beroende på vilken enhet som besökaren använder. Eftersom många branscher ser att andelen mobila besökare ofta ligger långt över 50% så är det så klart en självklarhet att den mobila upplevelsen ska vara i fokus. I vissa projekt finns det t om en klar fördel om man designar med mobila enheter i åtanke allra först – detta upplägg kallas ofta för ”mobile first design”.

STÖK Webbyrå – webbdesign i Stockholm

STÖK har kontor på Kungsholmen i Stockholm och om du är intresserad av att veta mer om hur vi jobbar med webbdesign eller om du kanske har funderingar kring ett specifikt webbprojekt så är du varmt välkommen att höra av dig till oss så tar vi ett möte.

Kontakta STÖK